Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mielőtt örökbefogadnál - azaz felelős állattartás

2009.01.27

 

Kérdések, amiket át kell gondolni, mielőtt magunkhoz vesszünk egy kutyát.

 
Miért szeretnél kutyát?
Ha csak azért, mert láttad másoknál, és olyan cuki, vagy divatos kiegészítőnek szeretnéd, akkor kérlek ne fogadj örökbe kutyát.
Mielőtt döntenél, azt is gondold át, hogy bele illik-e a jelenlegi lakókörnyezetedbe, életstílusodba, és hosszú távú terveidbe.
 
Lesz-e elég időd rá?
Tévhit, hogy a kisebb testű kutyákkal kevesebb „gond” van, mert nem kell feltétlen sétáltatni. Sokkal több törődést igényelnek. A csivavák például árnyékként követik a gazdájukat. A kis testű kutyák is igénylik a sok mozgást és a hosszú sétákat. El vannak otthon is, de ez nem kielégítő, még egy csivava számára sem. Ha boldog és egészséges kutyát szeretnénk, nem szabad a négy fal közé zárni őket, és főleg hosszú időre magukra hagyni. Sok kutyától azért vállnak meg a gazdáik, mert nem mérték fel, mennyi gondoskodással jár. Ha két kutyát tartunk, az valamelyest javít a helyzeten, mert lefoglalják egymást, ha mi épp elfoglaltak vagyunk.
 
Lesz-e rá pénzed?
Egy kutya tartása nagyon sok pénzbe kerülhet. Már önmagában a napi szintű táplálás, az időközönkénti oltások, és általános ápolási feladatok költségei is magasak havi szinten, nem is beszélve arról, ha a kutyának valami komolyabb betegsége lesz. Ilyenkor akár százezres nagyságrendű összeggel is számolnunk kell.
 
Elég türelmet és elszántságot érzel-e magadban, hogy ellásd a kutyát egész életén keresztül (kb. 10-15 év)?
Számtalan probléma merülhet fel a betegségeken kívül is. Előfordulhat, hogy nehezebben lehet szobatisztaságra nevelni, nem engedelmeskedik, használati tárgyakat tesz tönkre a lakásban, agresszív, stb. A menhelyről örökbefogadott kutyáknál, tekintve hánytatott előéletüket, számolni kell azzal, hogy sokkal több foglalkozásra és türelemre van szükség. Nem szabad lemondani a kutyusokról az első eredménytelen próbálkozások után, ahogy sokan sajnos megteszik.
 
Eléggé felkészült vagy-e a kutyatartáshoz?
Elég tapasztalattal és magabiztos erővel rendelkezel-e hozzá? Ez főként nagyobb testű kutyáknál érdekes, ebben az esetben ugyan is veszélyes lehet, ha nem tudjuk, hogyan kell a dominanciánkat érvényesíteni. Legrosszabb esetben – sajnos volt már rá példa – egy családtag halálát is okozhatja a felelőtlen örökbefogadás. Kiskutyáknál ez általában nagyon bosszantó viselkedési gondok forrása. A csivavák különösen akaratosak és agresszívek tudnak lenni.
 
Van-e valaki, aki távollétedben vigyázni tud rá?
Fontos, hogy ha elutazol, és nem viszed magaddal a kutyádat, legyen olyan megbízható személy, aki vigyázni tud rá, és vállalja is. A legjobb, ha rendszeresen találkozik vele, és otthonosan érzi magát a ő lakásban is. Ha a kutya jól ismeri, és szereti mind a környezetet, mind az ott élőket, az valamelyest megkönnyíti számára a gazdi távollétét.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ildi0415@freemail.hu

(Kordé Ildikó, 2012.04.16 18:38)

Nekem egy kérdésem lenne nekem van egy 3 hónapos csivavám és szeretném kérdezni mikortól lehet hámmal sétáltatni?