Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Háziállatok utazására vonatkozó jogszabályok az EU-ban

2008.04.11

 Napjainkban sokkal egyszerűbb házi kedvenceinkkel útra kelni az uniós háziállat-útlevél segítségével. Az okmány bármelyik állatorvosnál beszerezhető,

 

Képazonban mielőtt ezt kérnénk, javaslom, hogy –amennyiben még nem tettük meg- végeztessünk el háziállatunkon mikrochip beültetést. A kiutazáshoz erősen ajánlott, hogy az állat mikrochippel rendelkezzen, és ez által beazonosítható legyen. Itt jegyezném meg, hogy a legtöbb tagállamban 2011. július 03-ig elfogadják még a (jól olvasható) tetoválást is, azonban néhány országba  (Egyesült Királyság, Írország, Málta) való beutazás feltétele a mikrochip megléte.

 

Ha mindezeken túl vagyunk, érdemes leellenőrizni, hogy minden szükséges információ be lett vezetve a háziállat-útlevélbe. Az útlevélnek az alábbiakat kell tartalmaznia:

 Kép

- Háziállat adatai (név, faj, fajta, ivar, születési dátum, szőrzet)

- Gazda adatai (név, lakcím)

- Mikrochip száma

- Mikrochip beültetés dátuma, helyeződése

- A veszettség elleni, érvényes védőoltás adatai (oltás dátuma, lejárat ideje)

- Egyéb oltások, kezelések adatai (javasolt az összes eddig kapott oltást és kezelést beíratni az útlevélbe)

 

 

 Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni. Folyamatos veszettség elleni újraoltás esetén nincs időkorlátozás.

 

A háziállat kiviteléhez általában ennyi elegendő, azonban néhány országban a fentiek megléte mellett az alábbi szigorú szabályozások vannak:

 

 

Egyesült Királyság, Írország, Málta

 Kép

Nem elegendő az érvényes veszettség elleni oltást igazolni, hanem annak hatásosságát is. Ez azt jelenti, hogy az oltást követő 30. nap után  (az érvényességi idő lejártáig) az állatorvosnak vért kell vennie a háziállattól, melyet a ma már Magyarországon is működő, EU-akkreditált laboratóriumban bevizsgálnak. Amennyiben az ellenanyag mennyisége eléri a kívánt határértéket (0,5NE/ml), az oltás hatásosnak minősül, és megkapjuk az igazolást. Ez után még hat hónapot kell várni (karantén), míg magunkkal vihetjük házi kedvencünket. Ismételt beutazás esetén a vérvizsgálatot nem kell megismételni, ha az újra történő veszettség elleni oltás a lejárati határidőn belül megtörtént.

 

Feltétel továbbá, hogy az Egyesült Királyságba és Írországba történő belépés időpontjához képest, legalább 24 órával, de legfeljebb 48 órával (nagyon szigorúan veszik a határidőket) a háziállaton az Unióban engedélyezett gyógyszerkészítménnyel kullancs és féreg elleni kezelést kell végezni. Erről szintén igazolást kapunk az útlevélben.

 

 

Svédország

 

Hasonlóan a szigetországokhoz, az érvényes veszettség elleni oltás után vérvizsgálat. A különbség annyi, hogy az oltást követő 12. nap után kell a vérvizsgálatot megcsináltatni, illetve megfelelő eredmény után azonnal utazhat a háziállat. Folyamatos újraoltás esetén a vérvizsgálatot itt sem kell újra elvégezni.

Az országba való belépés elött 10 napon belül az Unióban engedélyezett gyógyszerkészítménnyel kullancs és féreg elleni kezelést kell végezni (a féreg elleni kezelést elsősorban galandféreg elleni kezelésre értelmezik).

A határátlépéskor ahhoz a folyosóhoz menjünk, ahol vámvizsgálat van.

 

 

Finnország

 

Svédországhoz hasonló, féreg elleni előzetes kezelés szükséges.

 

 

Még több kisállat utazásával kapcsolatos információ:  www.csivava.net

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.