Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Táplálkozás 1 - Étkezések száma, koplalónap

2009.01.10

 Kép

Véleményem szerint, nem abból kell kiindulni -amire amúgy sokszor hivatkoznak-, hogy a vadonban hogyan éltek az őseik, illetve a hasonló fajok hogyan táplálkoznak, mert ez egy másik környezet. Kutyáink napi kapcsolatban vannak velünk, a mi általunk gyártott tápot/élelmet eszik, és itt számít, hogy kedvencünk minél hosszabb ideig, minél egészségesebben és boldogabban élje le velünk az életét.

A napi egyszeri étkezés megterheli a gyomrot, súlyosabb esetben gyomorcsavarodást is okozhat. Két étkezés között túl sok idő telik el, miközben mi napjában többször étkezünk előttük. A kutyák kiéhezve esnek neki az ételnek, és falás közben egészben nyelik le a falatokat. Ez pedig - amennyiben nem öklendezi vissza az egészben lenyelt ételt - gyomorcsavarodáshoz vezethet. Éppen ezért, ha egy-egy túl mohó étkezés után a kutya visszaöklendezi a táplálékot, nem feltétlen betegséget kell keresnünk a háttérben. Ez teljesen normális, mint ahogy az is, hogy újból megeszik a már visszaöklendezett ételt Azaz, hogy megennék, ha egy hangos "Fúj" kíséretében meg nem akadályoznánk.

 Másik probléma forrás lehet a csivaváknál - jellemzően a fiatalabb, vagy beteg kutyusoknál - , hogy a napi egyszeri étkezésnél nagyobb eséllyel eshet le a vércukorszintjük annyira, ami náluk halálos is lehet.

Kép  Ezért, és a gyomorproblémák elkerülésére, én napi kétszer etetem a kutyáinkat, napközben pedig nasit is kapnak. Természetesen e miatt - és a kutyusok méretéből adódóan - az adagok kicsik. Éppen annyi, ami az az napi kalória- és tápanyagigényeiket fedezi, de nem haladja meg. Így kiegyensúlyozottan táplálkoznak, jobban érzik magukat a bőrükben, és nekem sincs lelkiismeret furdalásom, amikor eszek. A napi kétszeri, vagy többszöri étkezésnél viszont oda kell figyelni, hogy a táplálék ne haladja meg a naponta szükséges mennyiséget, ellenkező esetben a kutya elhízik, mely szintén nem egészséges.

 

 Hasonlóan értelmetlen, és a kutyáknak is felesleges szenvedést okozó tévhit a heti koplaló nap. Itt ismételten csak a természetre hivatkoznak, hiszen ott nem minden nap jutnak élelemhez az állatok, ezért biztos egészséges a kutyának is, ha heti Képrendszerességgel koplaló napokat tartunk. Pedig ez csak egy kényszerű állapot a vadon élő állatoknál. E miatt ne kínozzuk kedvencünket. Persze bizonyos esetekben egészséges, és jót tesz, ha tartunk ilyen napokat, de ez ne túl gyakran legyen, és hasonlóan járjunk el ilyenkor, mint ha mi böjtölnénk. Fokozatosan csökkentsük, majd növeljük az adagokat.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.